Wat is LinkedIn precies? Hoe werkt het en waarom zou je een profiel aanmaken? Veel mensen hebben een profiel. Maar misschien zie jij het nut er nog niet van in. LinkedIn is een gratis online sociaal netwerk gericht op professionals, op werkende mensen. Maak je groep van relevante zakelijke contacten zo groot mogelijk om daar de vruchten van te kunnen plukken. Je kunt gebruik maken van elkaars netwerk. Je deelt kennis en interesses met elkaar, kan vragen stellen, vacatures plaatsen of vacatures zoeken.

(andere) baan
Omdat LinkedIn vooral een zakelijk netwerk is, is het waardevol voor iedereen die een nieuwe baan zoekt, stage- of afstudeeropdracht. Iedereen die in contact wil komen met oude of nieuwe collega’s, zakelijke partners of nieuwe klanten.

Succesvol sociaal netwerk in wereld en in Nederland
LinkedIn bestaat sinds 2003. Inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol wereldwijd sociaal netwerk met meer dan 239 miljoen geregistreerden. In Nederland heeft maar liefst 74,5 procent van de totale beroepsbevolking een LinkedIn-profiel (marketingfacts). LinkedIn is dan ook een enorm zakelijk netwerk van professionals die elkaar kunnen helpen om hun organisatie- en loopbaandoelen te realiseren.

Wat zetten mensen eigenlijk allemaal op LinkedIn?
Je kunt een LinkedIn-profiel vergelijken met een digitaal openbaar curriculum vitae. Je vult je profiel met gegevens, zoals je naam, huidige functie, vorige functies, werkgevers, opleidingen en specialisaties. Je kunt een samenvatting schrijven, aanbevelingen vragen, promotiefilmpjes plaatsen etc. Kortom eigenlijk heel uitgebreid.

Nu kun je een waardevol netwerk starten
Wanneer je een eigen profiel hebt aangemaakt, kun je gaan netwerken. Nodig collega’s, oud-collega’s, zakelijke contacten uit om een connectie van je te worden. Wanneer ze die uitnodiging accepteren, verschijnen ze in jouw netwerk. Het voordeel is dat ook jij (meestal) kunt zien wie er in hun netwerk zitten. Via je LinkedIn-account ben je op de hoogte van de actuele informatie van relevante mensen in je zakelijk netwerk.