1. Denk in mogelijkheden
  Het kan zijn dat je al een tijd bezig bent met solliciteren en het nut niet meer inziet van het schrijven van brieven. Je krijgt geen uitnodigingen om op gesprek te komen, je profiel past niet of je krijgt zelfs helemaal geen reactie. Je zit (al een poosje) thuis en hebt geen direct dagelijks doel meer, geen eigen inkomen en voelt je nutteloos. Niets doen, minder doen dan je al deed en negatief zijn gaat je niet helpen naar waar je wezen wilt. Blijf iedere dag actief, maar zorg er vooral voor dat je concreet aan de slag gaat. Niet ik ga maar eens een brief schrijven. ‘Ik heb aan het einde van de week 5 brieven geschreven’. Iedereen wil graag samenwerken met iemand die energie te brengen heeft en vooral als het gaat om iemand met veel ervaring! Je doet jezelf tekort als je dat niet deelt.
 2. Benadruk je “zachte” kwaliteiten
  Uit onderzoek blijkt dat ouderen vaak beter scoren dan jongere werknemers op kwaliteiten als: loyaliteit, betrouwbaarheid en management. Nog te vaak wordt door werkgever alleen gekeken naar de harde kwaliteiten zoals fysieke gezondheid, vaardigheid met nieuwe technologieën en creativiteit. Dus breng dit zelf onder de aandacht.
 3. Blijf jezelf ontwikkelen! Groei is niet gelieerd aan leeftijd
  Ook voor ouderen op de arbeidsmarkt geldt: blijf jezelf ontwikkelen, blijf je cv verrijken en sta open voor alle nieuwe technologische mogelijkheden. Dit noemen we ook wel “lifetime learning”. Dit gaat niet alleen om het op peil houden van competenties en het verhogen van de productiviteit, maar ook om het verbeteren van je eigen waarde op de arbeidsmarkt.
 4. Laat salaris niet direct je gesprek beïnvloeden
  Het kan zijn dat het salarisvoorstel wat staat bij de functie die je zou willen bekleden niet direct past bij wat jij in gedachten had. Ga eerst op gesprek. Laat horen en zien dat je van waarde bent en geld oplevert. Dan is een (nieuwe) werkgever eerder bereid om in onderhandeling te gaan. Daarbij is het zonde een mooie functie te laten lopen zonder alvorens een oordeel te hebben over je salaris. Immers is het fijner om in gesprek te gaan als iemand tegenover je zit in plaats van over de email.
 5. Uitzendwerk, een prima manier om weer aan het werk te komen
  Uitzendwerk kan een prima manier zijn om weer actief te worden op de arbeidsmarkt. 80% van de ouderen die via een uitzendbaan aan de slag gaan hebben jaren later nog altijd werk. Als je kiest voor flexwerk biedt het vaak makkelijker mogelijkheden om je loopbaan een nieuwe wending te geven.