Hoewel de arbeidsmarkt weer aantrekt, blijft het lastig om als 50 plusser een (andere) baan te vinden. Hoewel het logisch lijkt dat werkgevers iemand in dienst willen nemen die zo min mogelijk kost weten ze best dat veel ervaring dan achterwege blijft. Wat is dan de reden waarom het voor 50-plussers niet makkelijk is om een (andere) baan te vinden? Er zijn redenen genoeg voor een werkgever om iemand van 50 jaar of ouder juist aan te nemen!

We steken onze kop niet in het zand. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom een werkgever ervoor kiest een jong iemand in dienst te nemen. 50-plussers zijn minder leergierig en leren minder snel. Dit terwijl de 50-plussers enorm veel ervaring hebben, (vaak) een groot netwerk en niet meer zo nodig hoeven te wisselen van baan. Ervaring zorgt ervoor dat ze weten waar ze mee bezig zijn én die kennis en kunde goed weten in te zetten. Daarbij delen ze dit graag met jongere collega’s waardoor het hele team hiervan de vruchten plukt.

‘Het gaat me nooit meer lukken’
‘Ik heb al meer dan 50 brieven de deur uit gedaan en krijg soms niet eens een reactie‘, of ‘Ik heb er geen vertrouwen meer in’ is wat veel 50-plussers die werkzoekend zijn denken. Bang om niet meer aan een (andere) baan te komen en zich te oud te voelen voor de arbeidsmarkt. Niet nodig! Niets is onmogelijk. Het is een kwestie van een verandering van mindset en weten welke weg je moet bewandelen om je succes te vergroten. Denk hierbij aan het inzetten van LinkedIn of bijvoorbeeld Facebook, je timing (zoeken als je nog een baan hebt is effectiever dan wanneer je thuis zit op de bank).

ZET JE LEEFTIJD IN ALS TALENT!
Als je opzoek gaat naar een (andere) baan ga je de focus leggen op daar waar je goed in bent. Je sterke kanten belichten, daar waar jij verschil in kan maken voor jou nieuwe werkgever. Jouw voorsprong zit hem sowieso in de volgende punten, maak daar gebruik van!

Jouw ervaring is GOUD. In de verschillende fases van je leven heb je zoveel meegemaakt, zowel in je werk als privé. Daarbij heb je van alles geprobeerd en ervaren; verschillende werkwijzen, diverse collega’s die zijn gekomen en weer zijn vertrokken en last but not least wat werkt wel en juist wat niet. Los van de praktische zaken ben je al direct klaar om aan het werk te gaan. Je kent de kneepjes van het vak.
Jouw loyaliteit bespaart wervingskosten Jongeren willen ervaring op doen om zo door te kunnen groeien. Dat station ben je al gepasseerd. De meeste 50-plussers zijn geen jobhoppers. Daardoor ben je een veilig en vertrouwd gezicht voor klanten.
Altijd aan het werk. Buiten je vakantiedagen is de kans klein dat je zwangerschap- en bevallingsverlof aan zult vragen. Evenals ouderverlof. Hoe fijn voor je personeelsplanning, geen verschuivingen.
Breed inzetbaar. Door de jaren heen heb je vast meerdere banen gehad en verschillende functies bekleed, maar wel vaak in dezelfde branche. Het is dus een pré om breed inzetbaar te zijn als het nodig is.

————————————————

TIPS VAN PROFESSIONALS
Je hebt altijd een keuze, de sleutel zit ‘m in jouw mindset. Als je er zelf niet meer in gelooft, dan kunnen wij ook geen verschil maken. Naast een gezonde positieve drive zijn er nog meer facetten waar je op kunt letten als je opzoek gaat naar een (andere) baan. Wij vroegen het aan een aantal professionals.

Zorg dat je CV compleet is. Ook al zijn er momenten in je leven dat je niet gewerkt hebt, omschrijf alles. Als er gaten zitten in de jaren of maanden lijkt het net alsof je iets te verbergen hebt. Ook vrijwilligerswerk is werk of zorg dragen voor iemand.
Maak het persoonlijk. Omschrijf wie je bent als persoon, waar word je blij van en maakt je aan het lachen. Waar maak jij verschil. Feiten, opleidingen en ervaring zijn de basiselementen die een werkgever zoekt voor een bepaalde functie, Maar vergeet niet wat werkgeluk doet voor jezelf, het complete team en de productiviteit. Uit onderzoek is gebleken dat een positieve vibe op het werk zorgt voor meer productiviteit en loyaliteit naar collega’s en het bedrijf. Dáár worden werkgevers pas blij om.
Gebruik je netwerk. Je hebt in de loop der jaren veel mensen ontmoet. Gebruik dat netwerk om mensen te laten weten waar je naar opzoek bent. Schrijf mensen aan, gebruik LinkedIN, bel mensen op en niet wanneer het je uitkomt, maar zeg heel concreet tegen jezelf. Minimaal 5 mensen per dag, dat werkt!
Wees trots op je leeftijd en straal het uit. Een krachtig mens trekt aan en wekt nieuwsgierigheid op. Mensen zien je als voorbeeld en willen graag van je leren. Je hebt veel te bieden. Ga met die mindset op pad!

Aan de slag. Maak een lijst van activiteiten en maak het concreet. Niet ‘Ik ga deze week oud collega’s bellen’, maar ‘Ik heb vrijdag 5 oud collega’s gesproken’ – hoe concreter, hoe beter. Je zult zien hoe mindset nieuwe deuren opent!